Haber

Belarus NGS’nin İkinci Güç Ünitesi Ticari İşletmeye Açıldı

Belarus NGS’nin İkinci Güç Ünitesi Ticari İşletmeye Açıldı

 

Tesis, Rosatom’un tamamen yeni nesil 3+ VVER-1200 reaktörleriyle hayata geçirdiği ilk yurt dışı projesiydi.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom Mühendislik Departmanı’nın genel tasarımcısı ve baş yüklenicisi olduğu Belarus Nükleer Santrali’nin 2. Güç Ünitesi ticari işletme için onay aldı. Onay komitesi ünitenin devreye alınmasına ilişkin belgeyi imzaladı.

Rosatom, sözleşme yükümlülüklerine uygun olarak bundan böyle ünite ekipmanının garanti süresi boyunca çalıştırılmasının sorumluluğunu üstlenecektir.

13 Mayıs 2023’te ünite ilk kez şebekeye bağlandı ve ilk kilovatsaat elektriği Belarus’un birleşik enerji sistemine gönderdi. 19 Haziran’da tasarım kapasitesine ulaşan ünite, bugüne kadar 2 milyar kilovatsaatin üzerinde elektrik üretti. Belarus NGS’nin toplam 2.400 MW kapasiteli iki güç ünitesi, Belarus’un elektrik ihtiyacının yaklaşık %40’ını karşılayabilecek. Böylece ülke, nükleer üretimin toplam enerji istikrarı içindeki payı açısından dünya liderleri arasında yerini alacaktır.

Belarus Nükleer Santral İnşaatı Proje Müdürü ve Rosatom Mühendislik Birimi Lider Yardımcısı ASE A.Ş. Vitaly Polyanin konuyla ilgili şunları söyledi: “Belarus NGS’nin en modern ve güvenli olanı olan ikinci VVER-1200 reaktörüne sahip güç ünitesi ticari işletmeye alındı. Belarus NGS, 3+ Nesil teknolojilerimizin yurt dışında geliştirildiği ilk proje oldu. Belarus NGS’nin her iki güç ünitesi de ülkenin elektrik sistemine kilovatlarca enerji üretiyor ve güvenilirliklerini zaten kanıtlamış durumda. Nükleer santral inşaat projesinin başarılı ve zamanında uygulanması, Rus ve Belaruslu uzmanların ortak ve koordineli çalışması sayesinde mümkün oldu. Belarus’taki nükleer santralimizin Rosatom’un birçok potansiyel yabancı ortağına örnek teşkil edeceğinden eminim. Bugün Bangladeş, Macaristan, Mısır, Türkiye ve Çin’de VVER-1200 reaktörlü güç ünitelerinin inşaatı devam ediyor.”

Ulusal Bilimler Akademisi Sosyoloji Enstitüsü’nün Nisan-Mayıs 2023’te yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre Belarusluların çoğunluğu nükleer santral inşaatı projesine destek verdi. Kamuoyu yoklamasına katılanların yüzde 72,8’i nükleer santral yapılmasına olumlu bakarken, yüzde 57,8’i ülkenin akaryakıt ve enerji kompleksindeki durumun iyileşeceğinden emin olduğunu belirtti.

Rusya dost ülkelerle aktif olarak işbirliğini geliştiriyor. Büyük ortak enerji projeleri uygulanmaya devam ediyor. Rosatom ve birimleri bu çalışmalarda aktif rol alıyor. Toplam 2400 MW kapasiteli iki reaktöre sahip olan Belarus NGS, Belarus’un Ostrovets şehrinde bulunuyor. NPP’nin güç üniteleri, Rusya’daki referans güç ünitelerinin işletilmesinde verimliliklerini ve güvenilirliklerini kanıtlamış olan Rosatom’un amiral gemisi VVER-1200 reaktörleriyle donatılmıştır. 3+ nesil VVER-1200 reaktörleri Fukushima sonrası tüm güvenlik ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu reaktörler, nükleer santralleri dış ve iç etkilere karşı mümkün olduğunca dayanıklı hale getiren aktif ve pasif koruma sistemlerini birleştirir. Halihazırda Rusya’da 4 ve Belarus’ta 2 olmak üzere bu tür reaktörlere dayalı 6 güç ünitesi faaliyette olup, Bangladeş, Macaristan, Mısır, Türkiye ve Çin’de Rus teknolojisine dayalı nükleer santrallerin aktif inşaatı devam etmektedir. .

Rosatom’un Mühendislik Bölümü, Atomstroyexport A.Ş (Moskova, Nizhny Novgorod, Rusya ve yurtdışındaki şubeler), Joint Design Institute – Atomenergoproekt A.Ş (Moskova, Nizhny Novgorod, St. Petersburg’daki şubeler – tasarım enstitüleri, Rusya ve yurtdışındaki şubeler) , R GE şubeleri de dahil olmak üzere nükleer endüstrinin önde gelen firmalarını ve yan inşaat şirketlerini bir araya getiriyor.

Mühendislik Birimi, sipariş portföyü ve dünya çapında eş zamanlı inşa edilen nükleer santral sayısı bakımından dünyada birinci sırada yer almaktadır. Birim gelirlerinin yaklaşık %80’i yurt dışı projelerden sağlanmaktadır.

Mühendislik Birimi, Rusya’da ve dünya çapında yüksek güçlü nükleer enerji santralleri için inşaat projeleri uygulamakta ve proje yönetimi de dahil olmak üzere eksiksiz bir Mühendislik, Tedarik ve İnşaat (EPC), EP (Mühendislik ve Tedarik) ve Mühendislik, Tedarik ve İnşaat hizmetleri sunmaktadır. ve tasarım faaliyetleri. Bir dizi yönetim (EPC(M)) hizmeti sunar ve karmaşık mühendislik tesislerinin yönetimi için çok taraflı teknolojiler geliştirir. Ünite, Rus nükleer endüstrisinin başarılarına ve en son yenilikçi teknolojilere dayanmaktadır. www.ase-ec.ru

Rusya, dost ülkelerle işbirliğine odaklanarak uluslararası ticari ve ekonomik ilişkilerini sürekli geliştiriyor. Dış kısıtlamalara rağmen ülke ekonomisi ihracat potansiyelini arttırmakta ve dünyanın her yerine mal, hizmet ve hammadde tedarik etmektedir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu