Haber

Diyarbakır’da Su Kullanım Yasakları

DİYARBAKIR Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü’nün (DİSK) aldığı kararla hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle günde 300 litreyi aşan su kullanımına ilişkin iş yeri önü, kaldırım yıkama ve çevre sulama yapılmayacaktır. 1-31 Ağustos tarihleri ​​arasında hortumlarla yapılır. Karara göre, kentteki oto yıkama ünitelerinde 13 Ağustos’a kadar, halı yıkama fabrikalarında ise 11 Ağustos’a kadar hizmet verilmeyecek. Alınan kararların ardından polis ekipleri tarafından denetimler sıklaştırıldı.

DİSK Genel Müdürlüğü, 2012 sayılı İSKİ Kanunu’nun 2. maddesi uyarınca su kullanımına bazı yasaklar getirmiştir. Bu kapsamda, iş yeri önü, kaldırım yıkama ve çevre sulama hortumlarla yapılmayacak, kentteki oto yıkama ünitelerinde 13 Ağustos’a kadar, halı yıkama fabrikalarında ise 11 Ağustos’a kadar hizmet verilmeyecek. DİSK Kaçak Kontrol ekipleri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleriyle birlikte oto yıkama, halı yıkama fabrikaları ve akaryakıt istasyonlarının oto yıkama ünitelerinde kurallara uyulup uyulmadığını denetlemeye başladı. Denetimlerde 2 iş yerine uyarı cezası verildi. Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nde görevli zabıta amiri Mustafa Atlı, işyerlerinin genel olarak alınan karara takviye niteliğinde olduğunu belirterek, DİSK ekiplerinin yaptığı incelemeler sonucunda 1.295 lira kesinti yaparak yasal işlem başlattık. kabahatler kanununa göre şebeke suyu kullananlara. İşletmeler genellikle bu yasağa uyar. Kararı desteklediklerini söyledi.

‘SU İLE İLGİLİ SORUNUMUZ YOK, SUYU KULLANMA ŞEKLİ YANLIŞ’

DİSK Genel Müdürü Fırat Tutşi, suda bir sıkıntı olmadığını ve kullanım şeklinin yanlış olduğunu belirterek, Dicle Barajı’ndan 23 kilometrelik isale hattıyla saniyede 3 metreküp su getirip belediyeye veriyoruz. şehir temizlendikten sonra. Günlük ortalama kapasitemiz 300 bin metreküp. Diyarbakır merkezde 1 milyon 45 bin kişiye bu suyu ulaştırıyoruz. Bölgedeki sıcak havalar ve su kullanım kültürümüz nedeniyle kişi başı su tüketimimiz 300 litreyi aştı. Türkiye ortalaması 190 iken biz 300 tüketiyoruz su kullanımında yanlışlık var biz de vatandaşımızın dikkatini çekecek ve tasarrufa yönlendirecek bir çalışma yaptık. Suyu verimli kullanmalıyız, verdiğimiz su içme suyudur. Musluklardan içme suyu akıyor. Evin önünü, bahçesini, kaldırımlarını hortumlarla yıkıyorsak, gerçekleştiremiyoruz demektir. O yüzden bu rakamlar buraya geldi. Suyun olması bize onu bu haliyle kullanma hakkı vermez. Çünkü bu su hepimizin ya da bizim için değil, çocuklarımız ve torunlarımız için. Haklarının korunması ve gelecekte onlara sağlıklı su sağlanması için bir form olması gerektiğini söyledi.

‘KARARLARA CİDDİ UYUM VAR’

Çalışmalarda alınan kararlara uyulduğunu belirten Tutşi, “Yeşil alanların sulanması konusunda site yönetimleri ile anlaşmaya vardık. Sulamanın gece 10 dakikayı geçmeyecek şekilde yapılması gerekiyor çünkü fazlası israf oluyor yer altına iniyor kayıplarımız var her konuttan her bireyden 10 litre su tasarrufu yapmak istedik bu yıl ve gelecek yıl en az 10 litrenin altına gelmeliyiz sonraki yıllarda da devamı ile birlikte , normale dönelim diye en az 200 litre. Farkındalık yaratmak, su kullanım kültürümüzü değiştirmek ve suyumuzun değerini bilmek için çalışıyoruz. Çalışmalarımız ciddi takdir ve destek gördü ve insanlarımız saygı duyuyor. Uymayanlar olsa bile polis ekipleri tarafından cezai işlem uygulanıyor.Kontrollerde 97 tesisten 2’sine ceza kesildi.Kendimize ait park ve bahçelerimize içme suyu vermiyoruz.Kuyular açıldı. ortancaların ortasında. Tüm alan sondaj suyu ile sulanmaktadır. Bu durumda biz de oto yıkama ya da bazı sitelere tavsiyelerde bulunduk. Ayrıca delikler açtılar. Musluktan açıldığında suyumuz içilebilir. Suyumuz en yüksek kalitededir. Hazır su da içmiyoruz. Bu yüzden söylüyoruz. Suyumuz içme suyudur. İçme suyuyla hortumu açıp arabayı yıkamak, içme suyuyla sulamak veya etrafı yıkamak çok doğru değil. Herkes bir damla biriktirse bile milyonlarca damla, binlerce metreküp. Su tasarrufu ile ilgili herkesin onlarca sistem bulabileceğini söyledi.

dogankentajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu