Elektronik sertifika sayısı 7,5 milyonu aştı
Bilgi Teknolojileri ve Bağlantı Kurumu (BTK) tarafından açıklanan 2023 yılı ilk çeyrek bilgilerine göre e-imza sayısı 6,7 milyona, taşınabilir imza sayısı ise 887 bine ulaştı. Toplamda 7,5 milyon elektronik sertifika oluşturuldu.
BTK, 2023 yılının ilk çeyreğine ilişkin Piyasa Verileri Raporunu yayımladı. Üretilen elektronik imza sayısı 6 milyon 672 bin 173’e, mobil imza sayısı ise 887 bin 43’e ulaştı. Toplamda 7 milyon 559 bin 216 elektronik sertifika oluşturuldu. 2022’nin son çeyreğine göre e-imza sertifikası sayısı yüzde 4,1, taşınabilir imza sertifikası sayısı ise yüzde 3,1 arttı. Düzenlenen toplam sertifika sayısı bir önceki çeyreğe göre yüzde 4 arttı. Islak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip olan e-imza, elektronik işlemlerde gönderilen bilgilerin yolda değişmediğini, gönderene ait olduğunu ve reddedilemeyeceğini garanti eder. E-imza, elektronik ortamda gerçekleşen işlemlerde kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğunu da gösterir.
E-imza, çalışan verimliliğini artırır
E-GÜVEN Genel Müdürü İlker Türkoğlu, e-imzanın, işletmelerde belge imzalama sürecini bilgisayar ve taşınabilir ortama taşıyarak birçok operasyonel işlemi birkaç tıklama ile zamandan ve mekandan bağımsız hale getirmek için kullanılan temel unsurlardan biri olduğuna işaret ederek, “Günlük hayatımızda e-imza, bireylere ve işletmelere çok değerli avantajlar sağlıyor. E-devlet uygulamalarının bireyler tarafında giderek yaygınlaşması, e-imza kullanımını da artırmakta ve zamanın çok değerli olduğu günümüz dünyasında her türlü işlemin verimli ve hızlı bir şekilde yürütülmesini sağlamaktadır. İş süreçlerini kısaltmak, çalışanlarının hem ofis içinde hem de ofis dışında verimliliklerini en üst düzeye çıkarmak isteyen şirketler de e-imzayı bünyelerine dahil ederek iş süreçlerini hızlandırıyorlar. E-imza ve e-imza analizleri ile iş süreçlerini dijitalleştiren kurumlar kağıt, kargo ve arşivleme maliyetlerini de ortadan kaldırıyor. Kağıtsız bir hayatı mümkün kılan, güç, zaman ve para tasarrufu sağlayan e-imza ve analizler, işletmelerin en pahalı hazineleri olan veri ve emeğin korunmasına yardımcı olurken doğaya da büyük katkı sağlıyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı