Ekonomi

Fed, güçlü ekonomik büyüme ortamında faiz oranlarını sabit tutuyor

Son gelen haberlere göre ABD Merkez Bankası (Fed), Kasım ayındaki toplantısında siyasi faiz aralığını ikinci kez %5,25-%5,50 aralığında tuttu. Süregelen enflasyon kaygıları nedeniyle alınan bu karar, üçüncü çeyrekteki güçlü ekonomik büyümeye ve önemli istihdam artışlarına rağmen alındı. Fed’in gösterge faiz oranı, enflasyonla mücadele amacıyla Mart 2022’den itibaren başlatılan bir dizi faiz artırımının ardından 22 yılın en yüksek seviyesinde kalmaya devam ediyor.

Fed Lideri Jerome Powell olası faiz artırımlarını tartışmaktan kaçındı ve nakit sıkılaştırmasının etkilerinin görülmesinde gecikme yaşandığını kaydetti. Enflasyona bağlı bu sorunlara rağmen ABD ekonomisi, güçlü istihdam ve fiyat artışının desteklediği artan tüketici harcamalarının da desteğiyle üçüncü çeyrekte %4,9’luk reel GSYİH büyüme oranıyla direnç gösterdi.

Uzun vadeli ABD faiz oranlarının Ekim ayında son 16 yılın en yüksek seviyesi olan %5’e ulaşması ve Hazine bonosu getirilerinin artmasıyla birlikte ekonomik yavaşlamaya ilişkin endişeler artıyor. ABD tüketici harcamalarına ilişkin belirsizlik, COVID-19 salgınının askıya alınmasının ardından öğrenci kredisi geri ödemelerinin devam etmesiyle de devam ediyor.

Julius Baer Baş Ekonomisti David Kohl, bu güçlü ekonomik büyüme ve düşen enflasyon nedeniyle Fed’in faiz oranlarını 2024 yılının 3. çeyreğine kadar değiştirmeyeceğini öngörüyor. Kohl, yüksek tahvil getirileri ve zayıf borsaların finansal koşulları sıkılaştırdığını ve bu konuda soru işaretleri yarattığını vurguladı. Mevcut para politikası duruşunun yeterince kısıtlayıcı olup olmadığı.

Küresel ekonomik ortama tepki olarak diğer merkez bankaları da faiz oranlarını sabit tuttu. BAE’nin gecelik mevduat imkanına ilişkin baz oranı %5,4 seviyesinde kalırken, Katar da Fed’in kararının ardından faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Avrupa Merkez Bankası örnek olarak geçen yılın haziran ayından bu yana ilk kez politika faizini sabit tutarken, Japonya Merkez Bankası da nakit genişletme yaklaşımını sürdürüyor.

Bu önlemlere rağmen, Avrupa’da artan faiz oranları, Avro Bölgesi’nin reel GSYİH’sındaki %0,4’lük düşüşün de gösterdiği gibi, ekonomik gerilemelere neden oldu. Ancak Kohl, büyümedeki yumuşamanın ve enflasyonun düşmesinin Federal Açık Piyasa Komitesi’ni (FOMC) daha fazla politika sıkılaştırmasının gereksiz olduğuna ikna edeceğini düşünüyor.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu