Yaşam

Tarihi Bergama Vapuru’nda “Atatürk ve Cumhuriyet Gemileri Sergisi” açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZDENİZ A.Ş. tarafından düzenlenen “100 Yıllık Deniz Yolculuğu: Atatürk ve Cumhuriyet Gemileri Fotoğraf Sergisi”, Bergama Vapuru’nda tarihi Konak İskelesi’nde açıldı. Denizcilik tarihçisi Ali Bozoğlu’nun arşivinden fotoğrafların yer aldığı stant, 24 Mart’a kadar hafta sonları dahil her gün 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZDENİZ A.Ş. tarafından düzenlenen, Büyük Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün denizde bağımsızlığa ve denizciliğe verdiği değeri anlatan “Deniz Yolculuğunun 100 Yılı: Atatürk ve Cumhuriyet Gemileri Fotoğraf Standı”, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İZDENİZ A.Ş. ile buluştu. İzmir halkı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Aydın, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İZDENİZ Bergama Vapuru’nda düzenlenen stant açılışına katıldı Konak İskelesi’ne demirledi. Genel Müdür Ümit Yılmaz, denizcilik tarihçisi Ali Bozoğlu ve İzmirli sanatseverler katıldı.

Aydın: “Sevgili Uğur Mumcu, halkın seni unutmadı ve unutmayacak”

Serginin açılış töreninde araştırmacı gazeteci-yazar Uğur Mumcu, ölümünün 31’inci yılında saygıyla anıldı. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Murat Aydın, “Bu vapurda olmak çok güzel çünkü arkamızda Uğur Mumcu isimli vapur var. Uğur Mumcu tüm faili meçhul cinayetlerde olduğu gibi alçakça ve vahşice öldürüldü. Uğur Mumcu gerçekleri yazdığı için öldürüldü. Hepimizin gerçeği öğrenme hakkını savunduğu için öldürüldü. Hepimiz için çalıştı ve hepimiz için canını verdi. “İnsan ömrünü neye adamalıdır” sözünü en güzel şekilde ifade etmiştir. Sevgili Uğur Mumcu; Halkınız sizi unutmadı. Unutmayacaktır. Savunduğunuz değerleri, Cumhuriyetin değerlerini savunmaya devam edecektir. “Seni her zaman anılarımızda yaşatacağız” dedi.

Tunç Lider önümüzdeki dönemde şehrin hafızası için çalışacak.

71 yıllık Bergama Vapuru’nun şehrin hafızasında çok değerli bir yere sahip olduğunu belirten Belediye Başkan Yardımcısı Aydın, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şehrin hafızasının tüm topluma yaşatılması için çalışmalarını sürdürecek. İzmir’in şehir kimliği ayakta kalabilir ve gelişebilir. Bu stand da bunun bir parçası. Bir şehri büyük şehir yapan şey nüfus yoğunluğu değildir. Onun kimliğidir, ürettiği kültürdür, değer yargılarıdır. Bu şehir dışında herhangi bir şehre gidin, ‘İzmir’den geldim’ deyin ve insanların yüzündeki gülümsemeyi görün. Bu şehrin kimliğinden kaynaklanmaktadır. Bu şehir bir liman kentidir. İzmir denizle iç içe yaşamaya devam edecek. Kültürel etkinlikleri gençlerle buluşturmak, bu kültürün gelecek nesillere aktarılması açısından çok değerli. “Tunç Lider önümüzdeki dönemde de bu çalışmalara destek vermeye devam edecek” dedi.

İzmir’e deniz müzesi yapılmalı

Bu stantla tarihi bir yolculuğa çıkmanın heyecanını yaşadıklarını belirten İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, şunları söyledi: “Türk insanı son dönemde eski gemilere ve denizcilik tarihine büyük ilgi gösteriyor. Denizciliğe ilgi tesadüfen ya da geçmişe duyulan ilgiden kaynaklanmaz. Ülkemiz tersaneleri gemi inşa kabiliyetlerini her geçen gün geliştiriyor. Herkes yüzünü daha çok denize çeviriyor. Denizci millet olma hedefine doğru daha da ileri gitmemiz gerektiğini biliyoruz. Daha fazla standa ve daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var. “En büyük hayalimiz İzmir’de bir deniz müzesi gerçekleştirmek olacak” dedi.

Sergide yolcu ve donanma gemileri yer alıyor

Konuşmasına Uğur Mumcu’yu anarak başlayan denizcilik tarihçisi Ali Bozoğlu, “Yolcu ve donanma gemilerinin fotoğraflarının yer aldığı bu stant, Atatürk’ün hizmetlerinin Türk denizciliğine aktarılmasında önemli rol oynayacak. Lozan Antlaşması’nın ilgili maddesine göre kabotaj hakkına sahip olan Türkiye’de, Birinci Dünya Savaşı sırasında devlete ve armatörlere ait elliye yakın gemi batırılmış, mevcut gemiler ise savaş nedeniyle savaş nedeniyle çalışamaz hale gelmiştir. yeterli bakım ve onarımın alınması ve kabotaj uygulamasına geçişin 2 yıl ertelenmesi. . Cumhuriyetin ilanıyla birlikte mevcut olan gemilerin bakım ve onarımları hızla yapılmış, bunlara ek olarak 1924 yılında Marmara, Kocaeli, Miralay Nazım Beyefendi, Çanakkale, Anafarta, Mersin, Antalya ve Büyükada vapurları ile Karadeniz, Ankara seferleri eklenmiştir. 1926 yılında (Çorum), Ege, İnebolu, İzmir, Bandırma gemileri eklendi. (Ülgen) Konya ve Sinop gemileri satın alındı. 1 Temmuz 1926 tarihinden itibaren yürürlüğe giren kanunla; Akarsularda, göllerde, Marmara Denizi ve boğazlarda, tüm karasularında ve bunların içindeki körfezlerde, limanlarda, koylarda ve benzeri yerlerde makine, yelken ve kürekli taşıtların bulundurulması; Türk vatandaşlarına bunlarla eşya ve yolcu taşıma hakkı tanındı. Bunlara ek olarak; Dalgıç, pilot, kaptan, dümenci, mürettebat ve benzeri mesleklerin Türk vatandaşları tarafından da icra edilebileceği belirtildi. “Yabancı gemilerin Türk limanları ile yabancı ülke limanları arasında yalnızca insan ve yük taşıyabileceği kabul edilmiştir” dedi.

Sergi 24 Mart’a kadar ziyaret edilebilecek

Denizcilik tarihçisi Ali Bozoğlu’nun arşivinden alınan fotoğraf ve kimlik bilgilerinden oluşan stant, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Denizlere hakim olan, dünyaya hakim olur” sözü ışığında hazırlandı. Standda; Atatürk’ün hayatı boyunca bindiği vapur, yat ve gemilerin yanı sıra, Türkiye Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri için inşa ettiği savaş gemileri, denizaltılar ve hücumbotlar ile deniz ulaşımını geliştirmek için inşa ettiği yolcu ve yük gemilerinin fotoğrafları yer alıyor.

Konak İskelesi’ndeki tarihi Bergama Vapuru’nda açılan stant, 24 Mart’a kadar hafta sonları dahil her gün 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

korgunajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu